Bağırıyorum: Öz Metal ! ~ bir garip müzik hadisesi

Bağırıyorum: Öz Metal !

21 Temmuz 2006



Türkiye'de en çok tutulan tarz... Hatta bırakın Türkiye'yi, Dünya'da tutulan tarzlar.. Hepiniz iyi biliyorsunuz yenil nesil grupları. Yeni yetişen çocukların dinleyip de "Ben Metalciyim" dediği grupları... Çoğu 90'lı yılların ortalarında çıktı. 2000li yıllarda gündemde oldular. Ve şuan herkesin dilinde. Peki neden ?Sanırım insanlar değişiklik arıyorlar.. Artık sıkıldılar "Öz" Metal'den. Faklı hareket, farklı imaj bekliyorlar gruplardan. Farklı sound arıyorlar demeyeceğim, çünkü yeni nesil grupların %90'ı, %80'i grupların soundlarını çalıyor.Yani riffleri. Fakat değişen ne ? Değişen dış imaj, hareketler, ve sounda eklenene efektler. Sonunda ortaya çıkan müzik ne ? İkinci sınıf Metal...Makalenin tamamını okumak için devamına tıklayın !


Gereginden fazla yüceltilen gruplar ?

Aslında bu sorunun cevabı çok açık. İnsanlar artık yeni tarzlar aradıklarında dolayı, her yeni nesil şey cazip geliyor.Sıralayayım;

-Slipknot'un, Lordi'nin maskeleri
-Manson'un sadistlikleri
-Black Metal'in tipleri
-SOAD'ın müzik altında siyaseti...

Dünya'yı cezbediyor adeta. Müzikallerine baktığımız zaman Metal'in özü olan "Basmakalıp düşüncelere isyan" kültürünü göremiyoruz.Şarkı sözleri kendilerini tanıtmak, siyaset yapmak, kişisellerini anlatmak üzerine kurulu adeta.

Peki "Öz" Metal'in bunlardan farkı nedir ?

Öz Metal, yani "Heavy Metal" in amacının basmakalıp düşüncelere isyan olduğunu söyledim az önce. Heavy Metal'in kurucusu Black Sabbath üyelerinin İşçi sınıfı olduğunu, daima ezildiğini hatırlatayım. Ardından çıkardığı albümlerdeki şarkı sözlerine baktığımız da, yaşadıkları ezilmeye haykırdığını, insanların tek düze düşünmemesi gerektiğini anlattıklarını görürüz. İşte böyle başladı Heavy.. Diyeceksiniz sadece ideolojiden ibaretse kılık kıyafetteki abartı nedir ?

Evet Metal kültüründe, uzun saç, çivili bileklik vs vs vardır.

-Uzun saç, varolan basmakalıp ideolojiye karşı olduğu için, onu yıkmak için yapılan bir harekettir."Erkekte uzun saç olmaz" anlayışının olduğu bir dönemde dünyayı kasıp kavuran gruplar bu basmakalıp ideolojinin büyük oranda yıkılmasını sağladılar.

-Çivili bileklik, kemer bot vs. Dediğim gibi Heavy Metal'in çıkış noktası İngiliz işçi sınıfıdır. Fabrika mesaileri bittiğinde eve gitmeden önce barlarda toplanan işçiler burada küçük yerel gruplar kurarak müzik yapmaya başlamışlardır.Çoğunluğun ağır sanayi işçisi olmasından dolayı çivili bileklik ve kemerler de bu kültürün ayrılmaz parçaları olmuştur.

Yani Özet ile en büyük fark, "Müzik" ön planda değil, aşılanmak istenen "İdeoloji" ön plandadır.

Yeni Nesil Metalin amacı nedir? Neyi sorgular?

Slipknot, Soad, Korn, gibi günümüzde gayet popüler olan grupların kafa yapısına baktığımız zaman, sizce içinde ne vardır ? Heavy (Öz) Metal'de olduğu gibi zorluklardan gelip de bazı şeylere isyan var mıdır ? İnsanlara bir şey öğretme amacı var mıdır ? Ha evet bazılarında vardır, siyaset, kişisel hayatları vs vs. Ama Metal kültürü bu değil. 80'lerden gelenler bunun metal kültürü olmadığını çok iyi bilir. Dolayısıyla Heavy Metal tutkunlarını Yeni nesil, ikinci sınıf metal tatmin etmez.Çünkü ön planda olan müziktir, ideoloji değildir.
-------------
Heavy Metal kültürü bir zincir gibidir.Gruplar birbirlerini örnek alarak bu kültürü yıllarca devam ettirmişlerdir.Bunun en büyük kanıtı dinlediği grupların şarkılarından isim yapmalarıdır. Örneğin;
- Efsanevi grup Judas Priest'in adı Bob Dylan'ın 'The Ballad of Frankie Lee & Judas Priest' şarkısından gelmektedir.
- Overkill, Motörhead'in bir şarkısından esinlenmiştir.
- Judas Priest şarkılarını kendilerine isim seçen gruplar: Running Wild, Sinner, Exciter, The Hellion, Tyrant, Invader, Steeler, Grinder ve Bloodstone.
Bu örnekler daha çok uzar..
----------



Bu yazı da yakındığım nokta insanların bu Heavy Metal kültüründen uzaklaştığı, cart metal, curt metal adı altındaki "Metal öğesi bulundurmayan" müzikleri dinlemeleri. Dinlenebilir ama kendilerini "Heavy Metal" ya da "Metal" kültüründe sanmaları ve "Gerçek Metalci biziz, artık sizin dinlediğiniz gruplar dede oldu, dünyaya ayak uydurun" gibi saçma söylemlerde bulunmaları.

Başlık "Öze Dönüş !" Öz Metal'i Kavramanın önemi ! Günümüzde görünen Metal'in gerçek Metal'i yansıtmadığını anlatmak istiyorum. Ama ne fayda..İnsanlar kafa ya değil, kulağa bakıyor. İdeolojiyi ikinci plana atıp, kulak zevkine veriyor kendilerini.Yazık..



kaynak

Hiç yorum yok: