Objektif - Vecdi Yücalan ile rock ruhunda söyleşi; Sana da "Yuh" bana da "Yuh..." ~ bir garip müzik hadisesi

Objektif - Vecdi Yücalan ile rock ruhunda söyleşi; Sana da "Yuh" bana da "Yuh..."

27 Temmuz 2006



Barışarock'ın yaklaştığı şu günlerde, internette çevre içerikli ve savaş karşıtı bir klibin döndüğünü gördük. Klibi indirip izlediğimizde çevreye olan acımasız saldırıların görüntülerine "bu kadarı da YUH artık" diyerek eşlik ettik; kederlendik... Yuh şarkısını ve klibi bizlere kazandıran Objektif grubunu kayıt stüdyosunda suçüstü yakaladık ve bize saldığı bu kederin hesabını sorduk.

A: Objektif grubunu yakından takip edenler bilirler ki Objektif grubu her zaman suya ve sabuna dokunmuştur. Müzisyenlerin toplumsal sorumlulukları olmalı bu bağlamda sizce müzisyenlerimiz bu misyonu yeterince üstleniyorlar mı? Toplumsal kaygı duyuyorlar mı?

VECDİ YÜCALAN: Toplumun sorunlarına değinmek için bir kere halkın içinde yaşamak ve onları tanımak lazım. Sırça köşklerde oturup, Porsche'lere binip, toplumun sorunlarını yazmaya çalışanları biliyoruz. Ancak şöyle bir durum var. Hiç kimse de bu tarz sorunlara değinmek zorunda değildir.(Alaycı bir tavırla gülümseyerek) Düşünmediği, kimliğini taşımadığı bir toplumun sorunlarını bu insanların üstüne yüklemek de haksızlık olur.

A : Kime haksızlık olur? Topluma mı yoksa o insanlara mı?

V.Y. : O sanatçılara(?) haksızlık olur. Eğer o kimliği taşımıyorsa, toplumun içine girip karşılıklı çay içemiyorsa, bir taksiye binip taksi şoförüyle konuşamıyorsa, bir ana görüp onunla sohbet edemiyorsa, bu insanlardan bu sorumluluğu beklemek haksızlık olur; niye bekleyelim ki? Bu nedenle bu halk kendi sanatçısını - müzisyenini yetiştirmek zorundadır. Eğer varoşlarda yaşayan bir ailenin sorunlarını bir şekilde müzikal açıdan dünyaya ayna tutarak yansıtmak istiyorsak, o ortamda yaşamak ya da o ailenin içine girip o ailenin nasıl yaşadığını görmek ve bilmek zorundasın. Yapılan hatalar sonucunda 8 tane çocuğa sahip bir ailenin o çocukları yetiştirmek için neler çektiğini bilmek mecburiyetindesin. Şahıs, firma ya da ülke zenginliği uğruna kimyasal atıklarla, nükleer atıklarla, doğanın nasıl katledildiğini görebilmek mecburiyetindesin. Ancak o zaman toplumun gerçek yüzüne ayna tutabilirsin. Bu nedenle de yaptığım müziğe "Halk Rock" dedim zaten.


A :Toplumsal sorunlardan bahsetmişken, savaş karşıtı rock festivali olan Barışarock'ta 3 yıldır gönüllü olarak sahne aldığınızı biliyoruz. Rockerlar için Objektif grubu hem Barışarock ile hem de çevreci ve savaşa karşı olan kimliğiyle özdeşleşmiş bir grup. Ancak Barışarock'ın resmi web sitesinde program listesinde isminizi göremiyoruz. Bu seneki festival için başvurunuz oldu mu? Size olumlu ya da olumsuz bilgi geldi mi?

V.Y. : 1988 de grubu kurduğum günden beri, toplam 4 albüm yaptım şu anda beşinci albüm bitti. Bu albümlerin içinde toplam 5 tane birebir çevreci parçalar mevcut. Bunlardan ilki "Radyasyon" ikincisi "Uygarlık Üzerine Çelişkiler" üçüncüsü "İhanet Cinayet" dördüncüsü "Dağlarda" ve "Yuh" adlı parçalar. Çekül ve Tema vakfıyla birlikte sayısını hatırlamadığım çevre içerikli konserler verdim. Bu konsere çıkmamın sebebi hem duruşum hem de tabi ki yazdığım parçalardı. Şu anda baktığım zaman (ki bu hep vardı) bu konuyla ilgili hiç bir parça yazmamış ya da yazamamış hayat boyu lay lay yapmış, insanların mikrofon uzatıldığı zaman "aaa! böyle bir konu var ben bu konuda şunu düşünüyorum" diyerek çalma çırpma bilgilerle donanarak, reklâm reklâmdır zihniyetiyle bu tür konserlerde de boy gösterdiğine şahit oluyoruz. Tabi bu işle ilgili insanlar hakikaten onlara gülüyorlar. Ben yıllarımı rock müziğine vermiş bir insan olarak onlara şöyle sesleniyorum; "çekin o pis ellerinizi bizim gerçek rock müziğimizden, gidin başka taraflarda kıçınızı sallayın..." En çok üzüldüğüm nokta ise yıllarca bizlerle birlikte omuz omuza bu felsefeyi savunmuş olan insanların da onlarla ortaklık yaparak bu ayak oyunlarına katkıda bulunmalarıdır. Son albümde yazdığım "Leşçi" adlı parçanın sözleriyle cevap vermek istiyorum, "Boşluğu bekleyen bir aptal kukla olursun sende zamanla. Kendinize gelin artık. Rock içi boşaltılacak ya da sizler tarafından içi oyulacak bir müzik değildir. Bunun cevabını gerçek anlamda rockerlar zaten sizlere veriyor ve vermeye devam edecektir."

Barışarock ile ilgili başvurumuza gelince, ilk iki yıl ki bunun birinci yılı Objektif grubu listenin en başındaki gruptu. Hatta ilk yılki ve ikinci yılki listeye şahsen çok büyük katkılarım olmuştur. Üçüncü yıl, Barışarock listesine yazılmamamıza rağmen, kendi çabalarımızla ve hakikaten de büyük uğraşılar vererek katıldık. İyi de olmuş katıldığımız arkamızdaki dev ekranda Greenpeace'in görüntülerini de yansıtarak sahnede elimizden geldiğince barışa katkıda bulunmaya çalıştık. Hatta sizinde bildiğiniz gibi bu görüntüleri ve Greenpeace görüntülerini mixleyerek "Yuh" adlı parçamızın 8 dakikalık versiyonuna birde klip hazırladık.


A : Bu klibinizin internette download sitelerinden indirilebilir olduğunu biliyoruz. Peki televizyon kanallarında yayınlanıyor mu?

V.Y. :Televizyonlar bu klipi tabi ki göstermiyorlar. Biz de elimizden geldiğince internet ortamında ve DVD formatında dinleyicilerimize ve barışseverlere ücretsiz olarak gönderiyoruz.

Bir önceki soruna tekrar dönecek olursam, Barışarock'tan önce de bu uğurda hizmet verdik. Barışarock'ta olmasak da vermeye devam edeceğiz. Bu yıl yine sahne listesine yazılmadığımızı görünce Taner Öngür'ü (Moğollar) aradım. Kendisi listeye alınacağımızı söylemişti. Daha sonra yüz yüze görüştüğümüzde eğer festival 3 gün olursa cuma günü için listeye alabileceklerini söylediler.

Beni şaşırtan şey ise, biraz öncede bahsettiğim gibi toplumsal sorunlara her daim değinmiş bir grup olarak Objektif'i Barışarock listesine almamaları ve Barışarock'ta çıkma talebinde bulunmamıza rağmen talebimizin sebepsiz yere geri çevrilmesidir. Objektif'in her zaman Barışarock vb. platformlarda dahili ve gerekirse harici olarak söylenecek sözü vardır. Hatta bunu geçen yılın TV çekimlerini yapan kanal Türk bile fark etmiş olacak ki jeneriklerin de bizim görüntülerimizi kullandılar. Ayrıca 3 barışa rockta da ve bazı festivallerde afiş tasarımlarında Objektifin barışa rock sahnesindeki görüntüleri kullanılmıştır.


A : Verdiğiniz bu cevaplar bizi tatmin etse de Objektif severleri tatmin etmeyecektir. Barışarock'ta olma ihtimaliniz nedir?

V.Y. : Biz iki elimiz kanda da olsa Barışarock'a çıkarız, çıkmak isteriz. Türkiye'nin aydınlanma sürecinde Barışarock festivali 50.000'e yakın aydın insanı bir araya getirmeyi başarmıştır. Bizde bu oluşuma her zaman elimizden geldiğince katkıda bulunmaya hazırız. Teklifte bulunduk; çağrılmayı bekliyoruz.


A : Objektif rock felsefesini nasıl nasıl tanımlıyor?

V.Y. : Biraz önce anlattığım şeylerin içinde zaten rock felsefemiz mevcut. Rock bir yaşamdır. Konuşurken, yaşarken, nefes alıp verirken ve tabi ki albümlerimizle zaten felsefemizi ortaya koyuyoruz.

Objektif dünya da olup biten olayları, objektif bir gözle gözlemleyip, bunları olabilecek bütün ritimlerle süsleyerek tekrar insanlarımıza geri veren bir gruptur. Zaten rockın temelinde de bu vardır. Eğer tarafsız bir şekilde gözlemleyip bunları yine tarafsız bir şekilde aktarabiliyorsan bunun ismi rocktır. Sadece 4/4'lük kalıplara bağlı kalmakta rockın olmazsa olmazı değildir. Bunu dünya da bulunan tüm ritimlerle anlatabilirsin. Yani bu gün Muharrem Ertaş'ın, söylediği bozlak ile Amerika'da pamuk toplayan zencinin söylediği blues denilen çığlığın hiç farkı yoktur. Ve bu zaten rocktur.


A : Yuh isimli şarkınızın yeni albümünüzde de yer alacağını ve beşinci albüm üzerinde çalışmalarınızın uzun süredir devam ettiğini biliyoruz. Çalışmalarınız devam ediyor ama Objektif severler albümü bir an önce raflarda görmek istiyorlar. Vecdi Abi, albümü ne zaman elimize alacağız ?

V.Y. : Albüm bitti, sonra kayıtlardaki bir takım kayıt hataları diyebileceğimiz aksilikler yüzünden bir takım enstrümanları yeniden çaldık. Aslında öyle bıraksak da olurdu ama önce kendimize ve seyircimize olan saygımızdan dolayı bunu yapmak zorunda olduğumuzu hissettim. "Künye" gibi bir albüm yaptıktan sonra kayıt kalitesi olarak dinlenilebilirlik açısından o sounda yakın bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Bunun için uğraştık. Son mixler bitmek üzere. Tahmin ediyorum, Eylül ya da Ekim ayında albüm piyasada olur.

Bu arada albümde yine çevreci temaların toplum sorunlarının yanı sıra "Künye" albümünde değinmediğimiz aşk şarkıları da var. Biz rockçılar, aşkı iyi yaşadığımız için iyi de anlatırız. (gülümseme) İlk 3 albümde bu tür parçalarımız zaten mevcuttu." Mutlu ölüm, Aşk Seli, Zor Yol" gibi parçalar... Aslında bütün parçalarımızın içinde göreceli olarak aşk var... 11 parça bitmiş durumda ilk defa kendi bestelerimin dışında bir parçayı da kendi soundumuzla düzenledik. Bu parçayı zaten Barışarock 2005'de de çalmıştık; Kerkük Zindanı... Şu anda bu albümle birlikte elimde 30'u aşkın beste birikti. Artık uzun aralar yok. Objektif grubu olarak her yıl sevenlerimize yeni bir albüm müjdesi verebileceğiz.

A : Rock müziği paylaşım dayanışma müziğidir. Türkiye de rock müzik gruplarının bu dayanışmaya katıldığını düşünüyor musunuz? Kısacası rock adına Türkiye de müzisyen dayanışması var mı?

Ben başkalarının neler yaptığını çok iyi bilmiyorum. Kendi açımdan baktığımda bu gün 1990 yılından, 2003 yılına kadar olan albümlerin büyük kısmının içinde bana bir teşekkür yazısı vardır. Bu teşekkürü şifahen edenlerde vardır, albümüne bir şekilde yazarak edenlerde vardır. Teknik açıdan veya elimden geldiği kadar her türlü açıdan Türkiye deki rock müzisyenlerine bir şekilde yardım etmişimdir ve etmeye devam ediyorum. Eğer solo bir konser olmuşsa dağılan fakat bir araya gelmesini gönülden istediğim grupların şarkılarını çalarak, TV programım olduğu zamanlar da bir şekilde sözü oraya getirip, Türkiye'de gerçekten rock yaptığına inandığım grupların isimlerini de vererek katkıda bulunmaya devam ediyorum. İhtiyacı olanlara konser öncesi veya TV çekim öncesi elimde varsa her türlü malzemeyi vererek katkıda bulunuyorum. Demo yapmak isteyenlere bizzat kayıt cihazlarının başına geçerek aranjelere de yardım ederek elimden geleni yapıyorum.

A : Vecdi Abi, son olarak; rockın asi ruhunu yansıtan ve Aptulika'ya bir yazısında "rock ne olduğunu hatırladı ve bizi heyecanlandırdı" dedirten Barışarock öncesi, rocker gençlere söylemek istediğiniz şeyler var mı?

V.Y. : Elbette var. İyi araştırsınlar. Rock'ın gerçek ruhunu anlatan grupları iyi incelesinler. Benden sonraki tufandır zihniyetinden kurtulsunlar. Sorumluyuz ve bizden öncekilerden almış olduğumuz bu karanlık mirası en temiz şekliyle bizden sonrakilere bırakmak zorunda olduğumuzu unutmasınlar. Aşkı iyi yaşasınlar. Sivil toplum örgütlerinden korkmasınlar. İyi bir araştırma incelemeden sonra mutlaka bir tanesine üye olsunlar. Bu dünya ve toplum için çalışmaktan çekinmesinler. Herkesin söyleyecek bir sözü olduğunu unutmasınlar. Her şey daha mutlu ve çıkarsız yarınlar için sözünü ilke edinsinler. Biz olsak da olmasak da Barışarock Festivalinde mutlaka bulunsunlar. "Sahip çıksınlar."

kaynak

Hiç yorum yok: