Led Zeppelin Biyografi ~ bir garip müzik hadisesi

Led Zeppelin Biyografi

9 Haziran 2006

Led Zeppelin şimdiye kadar en etkili ve en popüler olmuş İngiliz Rock gruplarından biridir.
Dört üyesi olan bu grup ilk olarak 1968'de Blues-Rock'ta devrimci bir sesle sahneye çıktı. Daha sonra yaptıkları müziği geliştirerek Hard Rockın doğuşuna ve sonrasında Heavy Metalin yükselişine katkı sağladılar.


Populer ve kolay erşilebilir kalmakla beraber istikrarlı bir şekilde yenilikçi olunabileceğini kanıtlamışlardır. Bununla birlikte, yaptıkları müzikle Rockabilly, Soul, Funk, Celtic, Hint, Arap ve hatta Latin müzik de dahil olmak üzere birçok farklı popüler müzik türünü aynı potada erittiler. 1980'de sahneden çekildikten çeyrek asır sonra bile yaptıkları müzik hala iyi satmaya , radyolarda çalınmaya ve Modern Rock'ta yeni ufuklar açmaya devam ediyor.


Bir Led Zeppelin klasiği olan Stairway to Heaven birçokları tarafından rock tarihinde şimdiye kadar kaydedilmiş en iyi klasik olarak kabul edilmektedir.


Grup, bu güne kadar 100 milyonu Amerika'da olmak üzere dünya genelinde toplam 300 milyon albüm satışına ulaşmıştır (Amerika'da satış sıralamasında The Beatles ve Elvis Presley'in ardından üçüncü sıradadır).


"Stairway to Heaven" ın yanı sıra en popüler parçalarından bazıları: "Rock and Roll", "Black Dog", "Heartbreaker", "Living Loving Maid", "Immigrant Song", "Kashmir", "Dazed and Confused", "Misty Mountain Hop", "Whole Lotta Love", "Communication Breakdown", "Achilles Last Stand", "Fool in the Rain", "Moby Dick", "When the Levee Breaks", "No Quarter", "Good Times, Bad Times" ve "The Song Remains The Same"

Bütün bu şarkılar içinde Stairway to Heaven'in yeri başkadır. Aykırı, resmi ismi bulunmayan Led Zeppelin 4 albümü belki de rock tarihinin en önemli albümlerinden biridir. Grup elemanlarının imza olarak kullandıkları ve mistik dört şeklin yer aldığı kapakta her üye kendi sembolünü seçmiştir. John Bonham birbirine bağlı üç çemberden oluşan şekli, John Paul Jones özgüven ve ustalığı tasvir eden bir şekli, Robert Plant Mu uygarlığının bir şeklini ve Jimmy Page de “Zoso” olarak söylenen gizemli şekli. İşte sözleri İngiliz mistik edebiyatının ünlü kadınlarından Lewis Spence’in “The Magic Arts in Celtic Brain” adlı kitabından alınmış olan ve elinde mistik güçleri bulunan doğaüstü bir kadının ruhsal arayışlarını içereren Stairway to Heaven şarkısı bu albümde yer almaktadır. Şarkının bir bölümünde backmasking tekniği ile şeytani mesajların gizlendiği rivayet edilir.

Albümleri:

Led Zeppelin (album), (1969)

Led Zeppelin II, (1969)

Led Zeppelin III, (1970)

Led Zeppelin IV, (1971)

Houses Of The Holy, (1973)

Physical Graffiti, (1975)

Presence, (1976)

The Song Remains The Same, (1976)

In Through The Out Door, (1979)

Coda, (1982)

Remasters/Box Set, (1990)

Profiled, (1990)

Box Set II, (1993)

Complete Studio Recordings, (1993)

BBC Sessions, (1997)

Early Days, (1999)

Latter Days, (2000)

How the West Was Won, (2003)

Hiç yorum yok: