Rock ve Metal Müzik Dinleyiciliği... ~ bir garip müzik hadisesi

Rock ve Metal Müzik Dinleyiciliği...

23 Haziran 2006

Standart bir sanatsever ve/veya müziksever olmaktan farklıdır Rock ve Metal müzik dinleyiciliği. İşte bunun içindir ki, kitlesel bazda ele alındığında en fazla tutku, en fazla bağımlılık ve en fazla dinamizm, hareket ve yoğunluk Rock ve Metal müzik için geçerlidir.“Gerçek anlamda” bu müziklerin dinleyicisi olmak için; her şeyden önce müzik kavramına bütüncül olarak bakabilmek ve tüm müziklerin ortak bir payda üzerinden çoğaldığını bilmek gerekir. Müzik hakkında gündelik ve sıradan bilgi ve edinimlerden çok daha fazlasına sahip olmak gerekir. Ne gibi mi? Mesela müziğin genel anlamda ne derece hayati bir kavram olduğunu iyice özümsemek gibi… Mesela müzik tarihi ve gelişimi hakkında standardın üzerinde bilgi ve ilgi sahibi olmak gibi… Mesela müzik ve insan ilişkisinin dünya ve insanlık üzerinde ortaya çıkardığı önemli sonuçlar hakkında birtakım fikirlere sahip olmak gibi… İşte bu nedenle de Rock ve Metal müzik dinleyiciliğinin şimdiki değil ama gerçek ve olması gereken anlamı; kültürel bazda üstün bir düşünce yapısına sahip olabilmek demektir.

Herhangi bir insan, gitar tellerinin insan parmakları veya penalar tarafından dokunulması sonrasında çıkan sesi sevdiği için Rock müzik dinliyor ve hatta seviyor olabilir. Herhangi bir insan distortion sesini sevdiği için Metal müzik dinliyor olabilir. Ya da türlü nedenlerden dolayı insanlar Rock ve/veya Metal müzikleri severek dinliyor olabilir ama dikkat! Bu kesinlikle gerçek anlamda bir Rock/Metal dinleyicisi olmak için yeterli kıstas değildir. Bu müzikleri dinlemek ve sevmek, bu müzik kavramlarının gerçek anlamda dinleyicisi olmak için sadece ön sebepler olabilir.

Rock ve Metal müzik dinleyiciliği için, modern hayatın içinde olup bitenleri iyi bir akıl süzgecinden geçirip, özümsemek gerekir. Çünkü yukarıda saydığım birçok sebepten ötürü bu müzikleri anlamanın tek ve tabii ki en geçerli yolu budur.Bu müziklerin içindeki sözlerin diğer tüm müzik türlerindeki sözlerden (genel olarak) daha çok önemi ve anlamı vardır. İşte bu önemi sağlayan da onları yazan müzisyenler, şairler, edebiyat sanatçıları kadar onları okuyan ve dinleyen Rock ve Metal müzik dinleyicileridir de. Aynı zamanda bu sözler; bu müziği ve onu dinleyenleri önemli ve farklı kılan en belirgin sebeplerden de biridir. Pop müziğin seviyesiz, düzeysiz, sığ, gelip geçici ve samimiyetten uzak, “sahte sözleri” ve bu sözlerde ele aldığı ve almaktan da bir türlü bıkıp usanmadığı (çünkü başka şansı yok gibi…) aşk kavramı da gerçek Rock ve Metal müzik dinleyicileri için, gündelik hayatta sıkça kullanılan anlamından çok daha farklı ve derin bir anlam teşkil eder. Çünkü öyle olması gerekir. Zira Rock ve Metal müziklerin anlamları içerisinde sayılan samimiyet, içtenlik ve derinlemesine bakış; şarkı sözleri olarak müziğin dışa vurumuna da yansımış ve dinleyicileri üzerinde de doğal olarak önemli etkiler bırakmıştır ve bırakmaya da devam edecektir.

Dedik ya, Rock ve Metal müzik dinleyicileri diğer tür müzikseverlerden farklıdır diye… Son olarak ise bunu örneklerle açıklamaya çalışalım.

Mesela Rock ve Metal müzik dinleyicileri diğer tür müzik dinleyicilerinden farklı olarak, dinledikleri müziği hayatlarındaki birçok önemli kavramdan çok daha ötede tutar ve daha çok önemserler. Dinledikleri ve dinlemek için pek çok şeyi feda edip, göz ardı edebilecekleri bu müziklerin yaratıcıları olan isimleri ve grupları hayatlarındaki en önemli şeyler arasında sayarlar. Diğer tür müziklerin çoğunda, örneğin pop müzikte çoğu dinleyici şarkıların ismini bile bilmeden onlara eşlik edip dans ederken, Rock ve Metal müzik dinleyicileri değil şarkının ismi, yapılış tarihi, albümünün adı, grubunun tarihini ve hikâyesini bile bilirler genelde. “Fan”lık kavramının en çok yakıştığı kitle, müzik adına Rock’n Roll kitlesidir işte bu sebeplerden dolayı. Onlar tüm sene sokaklarda, televizyon kanallarında, radyolarda, sağda solda, her yerde çalan şarkıların dinleyicileri gibi sözde müziksever değildir ve bunun için de dünyada ana akım müziğin hâlâ Rock/Metal olmamasına karşın, en çok konser organizasyonu olan ve kitlelerin bu konserlerle en çok ve yoğun bir şekilde bir araya gelmelerini de sağlayan müzik türleri Rock ve Metal’dir.

Başka hiçbir müzik türü canlı performanslarında, Rock ve Metal konserlerindeki kadar coşku, heyecan, sevinç, mutluluk bu denli yoğun ve apaçık şekilde yaşanmaz. İşte bu sebepledir ki; gerçek bir müziksever arıyorsanız, olmanız gereken yer Rock/Metal konserleridir.

kaynak

Hiç yorum yok: